Blendad

Att begrava en ängel – Ryska kärleksnoveller som ger ett välbehövligt perspektiv på Europa och livet

Dragplåstret i den lilla novellsamlingen Att begrava en ängel – Ryska kärleksnoveller är, om det är jag som skall dras, utan tvekan Viktor Pelevin som jag tror en dag kommer att få Nobelpriset i litteratur (kom ihåg att det var här du läste det först…) Men även de andra författarnas bidrag visar sig hålla hög och jämn kvalitet.

Moderna ryska författare som Vladimir Sorokin, Jevgenij Popov, Anatolij Gavrilov och Nina Gabrieljan har skrivit berättelser som ger en inblick i ett europeiskt samhälle i fritt fall. Framförallt skildringarna av kvinnors villkor är, för att använda ett lite slitet uttryck, drabbande. Fattigdomen, det illa fungerande sociala skyddsnätet och unkna fördomar slår hårt mot särskilt kvinnorna, som ofta har barn att sörja för och dessutom tvingas till beroende av män som lever ut sin frustration på dem.

Närvarande i den ekonomiska misären är för kvinnornas del hela tiden det mer eller mindre sexualiserade våldet. Men också den hotande ensamheten som väntar den som inte förmår attrahera en man. Dagdrömmen är ofrånkomligen fylld av alla de västerländska löftena om rikedom och kvinnlig framgång i form av skönhet och lyx given av män men ingenting kan ligga längre från den värld där dessa drömmar skapas och i glappet finns sorgen men också vreden.

För varje europé som vill se framtidens utmaningar i vitögat är Att begrava en ängel nyttig läsning. Korruption, kriminalitet, prostitution och ett system där de rika och t.o.m. medelinkomsttagarna visserligen har allt de behöver men där de som står utanför på ett desto skamligare sätt drabbas av utslagning och tvingas till förnedrande åtgärder för att överleva är vad som väntar även oss om trenden inte vänder tillbaka mot större jämlikhet och solidaritet.

Att begrava en ängel är m.a.o. en novellsamling med politisk relevans långt utanför Rysslands gränser. Förutom det är den också en novellsamling med stor litterär relevans.

Flera av novellerna är tillkomna i mötet mellan magi och vardag, andlighet och politik, som min favorit Pelevins där två kvinnor tar med sig en kvinnlig schaman till ett flygplansvrak från andra världskriget för att trumma fram en man åt den ena ensamma kvinnan att leva med eller som i titelnovellen av Grisjkovets där en medelålders familjefar tillbringar en sällsam natt med att leta efter lämplig begravningsplats åt familjens hund.

Författarna som finns representerade i Att begrava en ängel är sinsemellan ganska olika men de flesta av dem för mig rakt in i livet, där det hinsides och det mycket jordnära är ett och detsamma. På det viset är de värdiga representanter för den ryska berättartraditionen.

 

Bujda, Jurij Vasilʹevič, Rotkirch, Kristina, Slavnikova, Ol’ga, Popov, Jevgenij, Sadur, Nina Nikolaevna, Gavrilov, Anatolij, Bujda, Jurij Vasilʹevič, Pelevin, Viktor, Ulickaja, Ljudmila Evgenʹevna, Griškovec, Evgenij, Sorokin, Vladimir Georgievič, Sentjin, Roman, Gabrieljan, Nina & Gelasimov, Andrej Valerʹevič (2008). Att begrava en ängel: ryska kärleksnoveller. Stockholm: E

Leave a Reply


6 + = ten