Blendad

Information

This article was written on 10 Aug 2011, and is filled under Recensioner, Sakprosa.

Current post is tagged

, , , ,

En historia inifrån

Världen behöver galningar. Och folk som är beredda att städa upp efter dem.

Så skulle man kunna sammanfatta sensmoralen i Domscheit-Bergs bok om hans tid inom Wikileaks.

Vid det här laget är det knappast någon som har missat vare sig Wikileaks eller dess grundare Julian Assange, så jag låter en mer utförlig presentation bero. Vad Domscheit-Berg har att bidra med är heller inte en uttömmande beskrivning av Wikileaks som projekt. Snarare bör man nog uppfatta hans bok som en helt subjektiv skildring av ett händelseförlopp han deltagit i men som till slut visade sig få konsekvenser utom hans kontroll.

Som berättare är han mycket sympatisk. Med en enkelhet och känsla för detaljer som stundtals verkligen lyfter låter han läsaren ta del av historien om programmeraren som drömmer om att ha en mission och av en tillfällighet kommer i kontakt med Wikileaks.

Wikileaks visar sig i praktiken vara mer eller mindre identiskt med Julian Assange, en australiensisk exhacker. Tillsammans begår de två entusiasterna världen. De bor ihop i Domscheit-Bergs lägenhet där de arbetar och diskuterar och de turnerar runt för att sprida sina idéer och kunskapen om sitt projekt. Vad som förenar dem är deras gemensamma visioner om ett öppet samhälle. Å andra sidan har de inte särskilt många andra likheter.

Domscheit-Berg beskriver sig själv som en reko och ärligt talat rätt präktig kille. Han köper samvetsgrant ekologisk mat, bryr sig om sina föräldrar och gillar jämlikt lagarbete. Assange, däremot, lider knappast av några liknande karaktärens begränsningar. Hemma hos Domscheit-Berg tar han skamlöst för sig av bokstavligt talat allt, inklusive värdens garderob. Som han sover i. Och torkar av sig på då han ätit leverkorv med fingrarna. Och använder i sitt ständigt pågående utklädninsnummer för att både undgå illvilliga amerikanska agenter (östtysk joggingoverall och keps) och få känna sig lite seriös då han skall skriva till någon jurist någonstans (kavaj). Assange gillar att dansa och hans yviga gester tömmer snabbt dansgolvet på alla utom han själv. Han gillar också brudar, i alla former och färger, verkar det som. Och han tvekar inte att ligga med dem med sin stackars kollega i samma säng. Ärligt talat får man beundra Domscheit-Berg för hans tålamod om ens hälften av det han har att berätta om Assange skulle vara sant – och det är det antagligen. Domscheit-Berg ger nämligen, trots sin sympatiska framtoning i sin egen berättelse, ett trovärdigt intryck. Förmodligen för att han har en förmåga att se på andra människor med både ömhet och humor.

Domscheit-Bergs bok är visserligen en underhållande skidring som bjuder på stundtals nästan outhärdligt rolig karaktärskomik då sund tysk möter galen australiensare men den har också en djupare dimension. För vad händer egentligen då en självupptagen och fanatisk människa vinner framgång? Och hur slåss man för det man uppfattar som i grunden gott utan att själv bli ond? Vilka metoder får man använda och kan målen någonsin helga medlen?

Framför allt lyckas Domscheit-Berg – vare sig han nu är medveten om det eller ej – att beskriva vad som händer i en organisation där en stark ledare börjar gå över allt fler gränser. Porträttet av den maktfullkomlige Assange som på det militärinspirerade språk, vars företrädare han arbetar med att avslöja, skäller ut och avpolletterar medarbetare till höger och vänster är bestickande. Cirkeln är sluten. Makt och revoltör har blivit identiska. Och Domscheit-Berg lämnar historien om Wikileaks bakom sig, tillsammans med läsaren.

För den som intresserar sig främst för Wikileaks som idé och fenomen är inte det här boken att läsa. De tekniska detaljerna lyser med sin frånvaro, liksom ideologiska resonemang om öppenhet och sekretess. Jag kan tänka mig att mången databörd redan besviket har lagt den ifrån sig. Men är man nyfiken på hur det kan gå till då två från början helt okända killar lyckas just med att förändra en hel värld så finns här en hel del att hämta. Får man sig dessutom några goda skratt på köpet så är det inte heller att förakta. Historien om Wikileaks har alla ingredienser som behövs för att fånga läsaren – åtminstone om läsaren är jag.

 

Domscheit-Berg, Daniel, Klopp, Tina & Sjögren, Frederik (2011). WikiLeaks: historien bakom sajten som förändrade en hel värld. Stockholm: Forum

Comments are closed.