Blendad

Information

This article was written on 18 Mar 2015, and is filled under Recensioner, Skönlitteratur, Uncategorized.

En förvirrande reseskildring av Peter Handke

Ibland är det skönt att läsa en bok man inte alls förstår sig på. Då menar jag inte en som innehåller dadaistisk poesi eller någon udda form av science fiction eller så, utan en helt vanlig roman vars ärende förblir oklart för en.

En sådan roman är Peter Handkes Kort brev till långt farväl. Att säga att den är njutbar vore helt fel men den är märklig. Handke har nämligen en mycket precis känsla för det fula, banala och fysiskt motbjudande i tillvaron. Toalettbestyr och sex skildras med samma precision som uteserveringar, frisörsalonger och fullpackade bussar.

Samtidigt uppstår just i detta beskrivande en skönhet som har med förvåning över det välbekanta att göra och en påföljande upplevelse av öververklighet hos läsaren, där detaljerna framstår skarpt och plötsligt blandas med fantasi så att man blir helt snurrig.

Inte ens handlingen i romanen är riktigt klar förrän på sista sidorna. En europeisk man reser genom USA där också hans fru finns någonstans men om han är på jakt efter henne eller på flykt undan henne förblir länge outrett. Hans färd präglas under tiden av ensamhet och av möten, som trots sin tillfälliga karaktär rymmer invecklade samtal om mentaliteten i USA kontra den i Europa, varseblivningsförmågans bedräglighet, språkets oförmåga att fånga verkligheten… Plötsligt kan fragment från en barndom blänka till. Eller från mannens äktenskap vars upplösning nu tycks hota hans identitet.

Ingenting är helt och fast, allra minst det mänskliga jaget. Världen förflyktigas och är i rörelse och Handke låter läsaren följa den med samma slumpmässighet som vi vanligtvis följer vad som händer runt omkring oss när vi vandrar på en gata eller sitter i en buss.

Kort brev till långt farväl innehåller ett visst moment av spänning, eftersom det inte är klart vad som hänt eller vad som kommer att hända förrän i slutet. Den är också en sorts reseskildring och en roman där det förnedrande och omöjliga med att vara människa i relation till andra människor dissekeras.

Jag förstår inte riktigt vad Handke velat med den men det är i det här fallet ett gott betyg. Den dagen jag förstår allt kommer jag antagligen att sluta läsa.

Handke, Peter. (2006). Kort brev till långt farväl roman. Enskede: TPB

Leave a Reply


one + 4 =