Blendad

Information

This article was written on 15 Aug 2011, and is filled under Blogg.

Current post is tagged

, , ,

Livsbejakande abortmotståndare

Åter till studio ett. https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637&sida=1

Vad det idag rapporteras om är abortmotstånd i USA. Inom det republikanska partiet finns starka krafter som vill förbjuda abort och skärpning i abortlagstiftningen har redan genomförts i vissa delstater. Bland annat hänvisar man till att fostret kan känna smärta. Väntat nog är det kristna fundamentalister som driver den här frågan allra hårdast och deras argaste motståndare är, lika väntat, representanter för kvinnorörelsen.

Principiellt är det inte svårt att förstå abortmotståndarna (av samma skäl som det inte är svårt att förstå veganerna). Foster lever. De är mänskliga varelser. Att göra en abort är på det viset att rent faktiskt begå ett mord. Ingenting av detta är särskilt kontroversiellt om man bara håller med om att mänskligt liv uppstår i befruktningsögonblicket.

Vad som är problemet är realiteterna. Kvinnor som ofta redan är kringskurna i sin frihet skall betala priset för den höga moralen genom att bli ännu mer kringskurna. För det är det intressanta med abortmotståndare. I USA är många av dem samma personer som vill minska det ekonomiska och samhälleliga stödet till ensamma mödrar. Över huvud taget är abortmotståndare världen över bra på att försämra för kvinnor och deras barn med sina moralistiska attityder.

Och som om det inte vore nog förenas abortmotståndet så gott som ofelbart med politiska åsikter som sätter fattiga och socialt underprivilegierade grupper under ännu starkare press än vad de redan lever under. Man kan säga att de som allra högljuddast hävdar den ofödda människans rättigheter också är de som starkast motsätter sig den föddas. Med andra ord: barnen skall födas men sedan har de ingen rätt till ett värdigt liv.

Det är en inställning som det inte finns något försvar för. Varken i himlen eller på jorden.

Lägg sedan till att amerikanska abortmotstådare gärna uppväger sitt motstånd med sitt ivriga medgivande till dödsstraff så framträder en syn på livets värde som är allt annat än human.

 

Comments are closed.