Blendad

Information

This article was written on 27 Dec 2012, and is filled under Recensioner, Skönlitteratur.

Current post is tagged

, , , , , , , , ,

Förförd av Konrad Lang – Small world av Martin Suter

Konrad Lang är en djupt ensam man. Hela sitt liv har han levt som ett slags oönskat sällskapsdjur åt en schweizisk överklassfamilj och nu börjar han bli gammal och alkoholiserad där han sitter, tills vidare undanstoppad som förvaltare på en grekisk egendom.

En dag brinner egendomen ner och det är Konrads fel. Elvira Koch, överklassfamiljens matriark, bestämmer sig för att trots allt vara barmhärtig och rädda honom undan fängelse genom att ta hem honom till Schweiz och inkvartera honom i en enkel lägenhet med en knapp ranson att leva på, som inte ens räcker till att hålla honom med dagsbehovet av alkohol.

Vad ingen har räknat med är att förändringen av Konrads liv nu har tagit sin början. Smygande inifrån kommer minnesförlusten. Utifrån kommer Rosemarie; en kvinna som i Konrad ser det han verkligen är, nämligen en mjuk och vänlig gentleman som borde ha fått leva i den samhällsklass han uppfostrades till att vara en del av, istället för att hänga runt på nedgångna barer och förnedra sig själv med tiggeri.

Small World är en spännande men också finstämd, medkännande och djupt smärtsam historia om hur en människa kan göras försvarslös genom att man berövar henne hennes ursprung och därmed hennes värdighet.

Ytligare sett är den också en fallstudie över en Alzheimerspatient och som sådan ställer den tankeväckande frågor om minnet och identiteten. Kan en människa förlora sig själv om hon förlorar sitt minne? Och om hon kan det: kan hon då erövra en ny identitet, eller en kanske ännu sannare och äldre än den förlorade?

Jag läser därtill Small World som en skildring av en annorlunda klassresa; den klassvilla människans, hon som har sina rötter i överklassen men inte längre inträdesbiljetten ditin i form av pengar och familjetillhörighet.

Man kan säga vad man vill om det orättvisa i att vissa människor föds in i vissa sammanhang och andra i andra men så är det nu här i världen. Klassen är en del av identiteten som går djupt och Konrad är den rörande sinnebilden av mannen som är berövad vad han uppfostrades till att bete sig som att han ägde. Just på grund av sin goda uppfostran är han ett lätt offer för cyniska människor som på ytan är lika artiga och tjusiga som han själv men som inte har insidans finhet och ödmjuka elegans.

Martin Suter levandegör Konrad oförglömligt med sitt enkla språk där miljöer och människor tecknas med lätt hand och utan onödiga krusiduller och metaforer. Mig, som är en hängiven beundrare av illa behandlade men fint kultiverade gentlemän, får han att fullkomligt djupdyka i tårdrypande förälskelse. Allt jag vill är att Konrad skall få upprättelse och en kvinna som uppskattar honom och hans gentila små gester till fullo –

Så skulle jag ju själv också gärna vilja ha en Konrad Lang hemma, som till mina gäster sade Small World! med ett leende och med det inte alls syftade på att individens värld är liten och bestående av bräckliga minnen, utan på att överklassen är liten och man kan träffa på varandra var som helst, i baren eller på båten eller i någons trädgård på en trevlig fest där inget barbariskt pågår, ens under ytan.

 

Suter, Martin (2012). Small world. 1. uppl. Malmö: Thorén & Lindskog

Leave a Reply


eight − 3 =