Blendad

Information

This article was written on 08 Jan 2012, and is filled under Blogg.

Current post is tagged

,

Läsutmaning: AUGUST STRINDBERG 2012

Som kvinnlig läsare och skribent har jag alltid känt en viss skepsis på August Strindberg. Orättvis, kanske; egentligen är det väl inte i första hand författaren eller den historiska personen Strindberg som väcker den utan hans oftast manliga anhängare bland s.k. intellektuella.

Få författare tycks nämligen kunna väcka en sådan enorm beundran och fascination hos dessa som just Strindberg och det är ingenting att höja på ögonbrynen åt; Strindberg är ju en inkarnation och en karikatyr av det manliga skapargeniet med sitt ojämna humör, sitt komplicerade förhållande till kvinnan, sin självömkan och sin hybris. Det är som om varje ung man som när författardrömmar plötsligt får syn på sin egen spegelbild förstorad och alltid har denna spegelbild stort yvigt hår, mustasch och ett ansikte som stirrar vredgad tillbaka.

Men nog om detta. Även jag inser trots allt att Strindberg knappast kan lastas för sin stundom ganska pinsamma anhängarskara. Jag kan väl också förstå dessa män, på sätt och vis. Strindberg är en dynamisk författare och skriftställare. Hans noveller, romaner, dikter, dramer och andra texter spänner över mycket och har en hel del att ge också en modern läsare. Hemsöborna är t.ex. inte bara en obligatorisk roman i grundskolan eller gymnasiet, den är faktiskt verkligen ett mästerverk och hans realistiska pjäser, Fröken Julie och Fadren, har psykologisk bärkraft än idag.

Som satiriker är Strindberg vansinnigt rolig. Hans språk är vildvuxet och samtidigt tuktat. Konsten att vara både stringent och komplicerad behärskade han till fullo. Dessutom är hans författarskap en sann skattkammare för den som vill ta del av det sena 1800-talets kultur – och samhällsliv. Hycklande välgörenhetstanter och unga manliga lycksökare porträtteras lika levande som kärva tjänstehjon och patetiska äkta makar.

Därför är det med glädje jag noterar att Jessica Johanssons blogg i år utmanar den som vill att läsa fyra titlar av Strindberg under det kommande året 2012. Jag hoppas att det är många som hörsammar och då inte bara unga (eller inte så unga) män med intellektuella ambitioner. Dags att erövra Strindberg!

http://ordochingavisor.se/2011/12/30/lasutmaning-august-strindberg-2012/

 

Leave a Reply


− three = 0